miercuri, 10 august 2011

Optimizări la Consulatul României de la ChişinăuL-am întrebat pe prietenul meu Silviu Tabac ce mai face. Mi-a răspuns în stilul care-l caracterizează că tocmai mi-a trimis pe email un scurt raport.
Am cerut permisiunea să îl public. Mi-a permis să postez informaţia până la cuvintele "în concluzie", ceea ce şi fac. Sunt sigură că multă lume nu ştie ce schimbări "spre bine" au avut loc la Consulatul României de la Chişinău.

10 august 2011, Chişinău
Dragi colegi şi prieteni,

Tocmai m-am întors de la Consulatul României.
Am avut surpriza să constat că procedura de obţinere a vizelor pentru România a fost „îmbunătăţită” şi „optimizată”. Dacă anul trecut veneai cu o săptămână înainte, stăteai câteva ore la coadă, depuneai actele, după care veneai peste vreo 4-5 zile şi mai stăteai câteva ore la coadă pentru a ridica paşaportul cu viză, anul acesta s-au introdus câteva noutăţi.
În primul rând a fost suplimentat numărul de acte necesare, mai ales pentru situaţiile destinate facilitării cooperării, cum este cea cu schimbul ştiinţific.
Într-al doilea rând, a mai fost introdusă o nouă coadă: programarea. Procedura acum este: 1) coadă de câteva ore pentru programare, 2) vizită pentru depunerea actelor la ora fixa şi promisă fără coadă; 3) coada a treia pentru ridicarea paşaportului.
A devenit convenabil şi faptul că la coadă se poate sta şi în ploaie, căci noul loc de programare nu are acoperiş, dar, din păcate, eu am avut parte azi doar de un sfert de oră de ploaie.
Nici asta n-ar fi grav, dar programarea trebuie făcută „cu suficient timp înainte de călătorie”. Din punctul meu de vedere 20 de zile era „suficient timp”, în condiţiile când anul trecut era suficientă maximum o săptămână. Dar, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la târg. O viză pentru România se obţine mai greu decât una pentru SUA sau Marea Britanie, nemaivorbind despre prăpăditele de vize Schengen.
Cucoana de la ghişeul nr. 2 m-a programat pentru ziua de 6 septembrie (aveţi ataşat dovada). La încercările mele paşnice de a trata, mi-a sugerat că aş fi un retardat că n-am venit să mă programez din aprilie, că este de decizia mea daca să ratez evenimentul de la Putna sau să mă plâng la Ministerul de Externe şi că nu se poate sacrifica pentru mine ca să mă programeze ceva mai înainte.
În concluzie:

.. aici e o informaţia pe care am scos-o

Vă îmbrăţişez frăţeşte cu drag şi cu mult optimism: în sfârşit, pe frontul de Est – ceva nou!

Silviu.

 Silviu la lansarea de la Chişinău